Jumat, 23 Oktober 2015

Tips Agar Sayur, Ikan dan Udang Tidak Cepat Busuk Atau Berbau

Tips Agar Sayur, Ikan dan Udang Tidak Cepat Busuk Atau Berbau



Baca Juga


Para ibu pastinya pernah berhadapan dengan situasi terpaksa membuang sayur dan bahan-bahan makanan basah seperti ikan kerana sudah tidak elok atau berbau busuk setelah baru beberapa hari membelinya.


Sedangkan, sayur dan bahan-bahan masakan ini disimpan rapi di dalam lemari es. Apabila timbul masalah seperti ini, pastinya ia menjerumus ke arah pembaziran.

Oleh karena itu, kami ingin berikan beberapa tips mudah dalam menjaga makanan dan sayuran agar tahan lebih lama yang dikongsi seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Maslina Misnan.

Inilah Tipsnya

1. Sayur




  • Rendam sayur-sayuran selama 10 hingga 15 minit
  • Campurkan sedikit garam dalam rendaman tersebut

  • 2. Ikan






  • Siangi ikan dan jangan sesekali basuh ikan tersebut
  • Masukan dalam lemari es.

  • 3. Sotong/Udang





    • Potong dan bersihkan sotong atau udang.
    • Campurkan sotong atau udang dengan sesendok gula.
    • Simpan dalam lemari es.


    sentiasapanas

    Related Posts

    Tips Agar Sayur, Ikan dan Udang Tidak Cepat Busuk Atau Berbau
    4/ 5
    Oleh